Istoricul Mânăstirii "Tara Almajului"
Mânăstirea "Tara Almajului" a fost intemeiata in anul 2013. Sfintirea locului si punerea pietrei de temelie de catre Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, a avut loc in data 22 septembrie 2015.
Actualul asezamant monahal este continuatorul unei vechi manastiri almajene care a existat pe amplasamentul actualei manastiri sau in imediata apropiere. Ea apare atestata documentar pentru ultima data in secolul VI, intr-un act care se pastreaza in Arhivele Nationale de Stat din Budapesta si care reda o situatie conflictuala intre autoritatile maghiare si calugarii manastirii. Manastirea nu mai este mentionata dupa aceasta perioada, ea fiind distrusa probabil la o incursiune a turcilor in Valea Almajului.
Actuala vatra monahala este proiectata cu chiliile dispuse in jurul bisericii, sub forma patrulatera, avand un cerdac de lemn cu influenta arhitecturala taraneasca. Biserica este construita sub forma de cruce in stil romanesc, cu influente brancovenesti si bizantine, cu o turla deasupra naosului si un pridvor la intrare. Hramul bisericii mari a manastirii este Invierea Domnului, a paraclisului de iarna este "Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul", iar a altarului de vara este "Duminica Sfintilor Români".
Manastirea este deservita de calugarite, care pe langa programul zilnic de rugaciune, potrivit randuielilor calugaresti, desfasoara activitati care se concretizeaza in diferite produse(dulceturi, siropuri, ceaiuri, sapunuri naturale) ce se valorifica apoi, iar din veniturile rezultate se sustine continuarea lucrarilor la manastire dar si diferite activitati sociale.
In cadrul Asezamantului monahal este prevazut si un asezamant social in care vor fi ingrijiti batrani si copii. Cadrul natural in care este asezata manastirea este unul mirific, in centrul Vaii Almajului, zona de o prospetime geografica dar si culturala aparte. Muntii care o strajuiesc lasa impresia unei cetati naturale rupta de tumultul lumii, prin mijlocul careia strabate doar raul Nera, apa sacra a almajenilor.
Imagini de la constructia manastirii
http://manastireataraalmajului.ro/index.php/istoric#sigFreeId4f0d025e95